Makkelijker migreren naar HTTPS

categorie / Blog / Kennisdeling

Makkelijker migreren naar HTTPS

Google heeft aangegeven geen penalty meer te geven aan 301 redirects.. en dat is goed nieuws! 🙂

301… wat?!

Wanneer je een nieuwe webshop gaat ontwikkelen, maar wel veel van je oude webpagina’s wilt meeverhuizen, veranderen vaak de url’s van die oude pagina’s. Bij het live zetten van je nieuwe webshop, maar ook bijvoorbeeld bij het overzetten van je webshop naar HTTPS, zul je ‘301 redirects’ moeten implementeren om problemen te voorkomen.

Een 301 redirect geeft aan dat een pagina permanent van locatie is gewijzigd. Dit zorgt er enerzijds voor dat bezoekers, die nog steeds naar het oude adres gaan, doorgestuurd worden naar de juiste pagina. Anderzijds kunnen zoekmachines hierdoor begrijpen dat een bestaande pagina een nieuw adres heeft gekregen. Ondanks het zorgvuldig doorverwijzen verloor zo’n oude pagina vaak circa 15% van de PageRank. Dit zorgde voor een schommeling in de resultaten na iedere grote wijziging aan de pagina adressen.

Google ❤ HTTPS

Een veelgebruikte veiligheidsmaatregel voor websites en webshops is een SSL certificaat. SSL certificaat zorgt ervoor dat informatie versleuteld van je website naar de bezoeker wordt verstuurd en dat je adres begint met ‘https://’. Op die manier kan de informatie die verstuurd wordt niet gelezen worden, ook niet in als iemand het signaal halverwege af zou tappen.
Google kondigde in augustus 2014 aan dat websites die een SSL certificaat gebruikten een kleine boost in de zoekresultaten zouden krijgen. Dit deed Google om naast relevantie nu ook veiligheid van websites te stimuleren. En om veilige websites te kunnen laten zien voor iedere zoekopdracht.

Dit zorgde echter voor een dilemma voor websites en webshops die nog niet op HTTPS draaiden, of die alleen de pagina’s waarop persoonsgegevens werden verzonden via HTTPS hadden lopen (zoals dat in Magento 1 standaard gebeurde bij het instellen van een ‘beveiligde URL’). Je kon er voor kiezen om je shop op HTTPS over te zetten, waarbij je accepteerde dat je een deel van je PageRank zou verliezen en er een schommeling in je posities (en inkomsten!) zou zijn. Als alternatief kon je er ook voor kiezen om niet te voldoen aan de wensen van Google en daarmee accepteren dat je op de lange termijn minder zou ranken.

Ons advies was hierin altijd om de overstap naar HTTPS mee te nemen op het moment dat er toch al veranderingen aan de URL-structuur aan zaten te komen. Bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van een nieuwe webshop of het aanpassen van de categorisering binnen de shop.

Makkelijker migreren naar HTTPS

Google heeft recentelijk aangegeven geen PageRank penalty meer te geven aan 301 redirects. Dit betekent niet dat je nooit meer posities zult verliezen bij het doorverwijzen naar andere pagina’s. Wanneer je een geoptimaliseerde pagina met relevante tekst doorverwijst naar een pagina over een compleet ander onderwerp, dan zal de waarde snel wegvloeien (wat natuurlijk ook logisch is).

Wanneer een pagina echter doorverwezen wordt naar een pagina met identieke content, dan zou er in theorie geen schommeling of verlies meer moeten zijn. Laat dit nu precies het geval zijn bij een migratie van HTTP naar HTTPS! Doordat er geen veranderingen zijn aan de inhoud van de pagina, zou er daarom vanaf nu ook geen verlies meer moeten zijn bij een overstap naar HTTPS.

Ons advies

We hebben hierop ons advies aangepast en adviseren onze klanten nu om de overstap naar een volledige HTTPS website te maken, ook als er geen andere wijzigingen aan adressen doorgevoerd worden.

Uiteraard is een goede voorbereiding essentieel in dit proces; je wilt deze wijziging altijd doen in overeenstemming met je online marketing bureau. Om het proces tastbaarder voor je te maken, hebben we samen met onze vrienden van Fingerspitz een eenvoudige checklist voor de migratie naar HTTPS opgesteld.

Download de checklist

Hebben we jouw interesse gewekt?

We vertellen je graag meer over de mogelijkheden onder het genot van een goede kop koffie!

Neem contact op

Hebben we jouw interesse gewekt?We vertellen je graag meer over de mogelijkheden onder het genot van een goede kop koffie!

Giwanni Schaap account manager
Wim La Haye partner